Lélekgyógyászat

 

 A gyógynövényeket az adott évszak, hónap alapján rendszerezem hogy aki most kezdi a gyógynövények gyűjtését tudja mit mikor keressen a természetben.  Az első hónap ami a gyógynövények szempontjából jelentős, az ÁPRILIS.

GYERMEKLÁNCFŰ      

 

Egyéb elnevezései: pongyola pitypang, pitypang, kákics ( főleg Vas megyében nevezik így népiesen), barátfű , békavirág , oroszlánfog - Löwenzahn , Kettenblume , Milchbusch

Származása: Európában őshonos vadvirág, az északi féltekén sokfelé előfordul nedves réteken, legelőkön, parlagokon, gyomtársulásokban, kertekben, útszéleken, városi parkok pázsitjain. Gyógyhatását már az arabok és az ókori rómaiak is nagyra becsülték. Franciaországban vizelethajtó hatása miatt  ,,pissenlit" néven ismert. Európában azonban viszonylag fiatal gyógynövény, csak a 15. század óta használják.

Jellemzése: 10 - 30 cm-re megnövő évelő növény, levelei tőállóak, levélrózsát alkotnak, lándzsa alakúak, szeldeltek.  Nyelves virágokból álló, sárga színű fészekvirágzata tőkocsányon helyezkedik el. Kaszattermése bóbitás. A kaszatterméseket a bóbiták segítségével a szél elröpíti, amelyek nedves talajra jutva azonnal csírázni kezdenek. A gyökér ritkán elágazó, szárazon szürkésbarna színű. Az egész növény nem mérgező tejnedvet tartalmaz. Tejnedve ruhán és bőrünkön sötét foltot hagy.  Igen gazdag ásványi anyagokban, C-vitaminban, vasban, kovasavban, valamint cser- és keserűanyagokban.

Fajták:  veteményeskertekbe kinemesítettek sok levelet fejlesztő, rendszerint kevesebb keserűanyagot tartalmazó fajtákat is. Ilyen például a 'Vollherziger' , a 'Lyonel' vagy 'Nouvelle' fajta. Az utóbbi kettő téli hajtatásra is alkalmas.

 Élőhelye:  nem igényel különösebb gondozást. Napos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik. Üde, tápanyagban gazdag, mély rétegű, laza szerkezetű talajt kedvel.

Termesztése: a magvetés legkedvezőbb időpontja a május közepe és vége közti időszak. 25 - 30 cm sortávolságra ültessük. a magoncokat később egyenlő távolságra ritkítsuk ki. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük  és kapáljuk. ha nem szeretnénk, hogy túlzottan elterjedjen kertünkben, akkor idejében törjük ki a bimbókat. A pitypangot a cikóriához hasonlóan hajtathatjuk. Levelei ugyanolyan halványak maradnak. Ha hajtatni akarjuk, ősszel ássuk ki a töveket, a gyökér felett néhány centiméternyire vágjuk vissza a leveleket, majd állítsuk földel teli fekete vödrökbe vagy nagy cserepekbe. Takarjuk le fényt át nem eresztő edénnyel, és tegyük 15 - 18 °C- os helyiségbe. Három - négy hét múlva szedhetjük a zsenge leveleket.

Felhasznált részei: Gyökerét ( radix) és levelét (folium) gyűjtjük. A gyökerét május - júniusban és ősszel gyűjtik. A levelet tavasszal.

Hatóanyaga:  taraxicin ( ez a legfontosabb hatóanyag) , taraxacerin, a tejnedvben inulin, leontodin, cukor , nyálka , káliumsó. A levelekben ezenkívül találhatók még flavonoidok, inosit, káliumsók, nyálka, B2- vitamin, C-vitamin és béta - karotin. Kivonatban (extractum) cholin. A gyökér inulint tartalmaz (25°- ig), keserűanyagot ( laktukapikrin), triterpént, taraxaszterolt és szaponint.

 

érett bóbitás kaszattermés

Begyűjtése: a fiatal leveleket a talaj felett levágva gyűjtsük. arra ügyeljünk hogy közben a tőlevélrózsa közepe ne sérüljön meg. A nyáron fejlődő sötétzöld levelek kesernyés ízűek, a hajtatással halványított ,,téli" levelek zsengébbek és ízletesebbek. Zárt edényben hűtőszekrényben tárolva 1 hétig is frissek maradnak. A levelek mellett a bimbóját és a virágját is felhasználhatjuk a konyhában, a szárát, a virágját és a tejnedvét pedig a természetgyógyászatban. Ha a természetben gyűjtjük, semmiképp forgalmas utak mellől, erősen szennyezett vagy szántóföldi vegyszerekkel és műtrágyával kezelt területekről szedjük.

HASZNÁLATA:

Mint májgyógyszer használatos, cukorbajnál is eredménnyel alkalmazzák. Vese- és hólyagbajnál, azonkívül mint gyomorerősítő a növénykeverékekből nem hiányozhat, hasonlóképpen a tavaszi méregtelenítő kúrák előirataiból sem. Májbajnál, sárgaságnál, nehéz székletnél, vizeletkiválasztásra az egész növényből készült teát ( 10 gr 1/4 l vízre) használjuk. A gyökérből készült főzet (10 gr 1/4 l vízre ) a fűnél erősebb hatású. Krónikus ekcémánál bizonyos ideig állandóan kell használni.

Némely vidékeken gyökerét megpörkölik, ez igen jó pótkávét szolgáltat. Tavasszal vagy ősszel ássuk ki a gyökereket, tisztítsuk meg, aprítsuk fel, majd sütőben pirítsuk meg ( 10- 15 percig 230-250 fokon ), megőrölve kávépótlónak használható.

A belőle készült sűrű kivonatot felhasználják a pirulák kötőanyagának. Huzamosabb ideig tisztán ne használjuk, mert az emésztésben zavart okozhat, amellett hogy étvágygerjesztő. Állatgyógyászatban friss füvet, mint tejszaporítót adják.

ERŐKOKTÉL

Egy maroknyi pitypanglevélből, egy préselt narancs levéből és egy kimagozott almából készítsünk pürét. A pépet ízlés szerint ízesítsük mézzel, és öntsünk hozzá 1/8 l gyümölcslevet, írót vagy kefirt. Ha naponta 1 pohárral iszunk belőle, erőnk teljében várhatjuk a tavaszt. :)))

Használhatjuk salátákba leveleit, vagy főtt burgonyára és rántottára is szórhatjuk. Ha friss szárait 14 napig fogyasztjuk, bőrkiütés, vesekő, cukorbetegség és reumás panaszok ellen éppúgy segít mint a préselt leve , vagy teája. Egy csésze teához 1 ek. pitypanglevelet és - gyökeret számítsunk.

A saláták alapja lehet fejes saláta, vagy cikória, radicchió, vörös káposzta, kerti laboda. Ezután adjuk hozzá a gyógyfüveket. A salátaherbák gyakran erős ízűek , ezért főleg kezdetben bánjunk csínján velük! Ha sok salátát fogyasztunk vigyázzunk az olyan erős emésztésserkentőkkel, mint a gyermekláncfű, a cikória vagy a vízitorma.

ERŐSÍTŐ SALÁTA

Máj- és mellékvese-serkentő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Vegyünk egy fejes salátát ( ha lehet apró fejű vagy kötözősalátát) és némi lucernacsírát ( Medicago sativa: csíráztatott magja csupa kalcium, magnézium, foszfor, kálium és szinte minden vitamint tartalmaz. A keleti gyógyászatban vértisztítónak tartják.). Tépkedjük (ne vágjuk!!) bele az alábbi leveleket: bazsalikom, gyermekláncfű, libatop, petrezselyem. Forgassuk meg olívaolajos - citromleves öntetben.

GYAKORI MEGBETEGEDÉSEK KEZELÉSE

SZÉKREKEDÉS: Az idült székrekedést gyakran a renyhe bélmozgás okozza. Ezen segítenek a gyógyfüvek keserűanyagai.

Édesgyökér és gyermekláncfű főzet: Hozzávalók: - 10g szárított gyermekláncfűgyökér

                                                                          - 5g szárított lóromgyökér ( Rumex crispus)

                                                                         - 5g szárított édesgyökér ( Glysyrrhiza glabra)

                                                                         - 5g szárított ánizsmag  ( Pimpinella anisum)

                                                                         - 750 ml víz

Elkészítés : 1 A drogokat a vízzel lábosba tesszük.

                 2 Az anyagot lassú tűzön forraljuk 10 percig vagy addig, amíg a térfogata kb. kétharmadára nem csökken. Kancsóba szűrjük, lefedjük, és hűvös helyen tároljuk.

Adagolás: Napi 3x 1 borospohár-

Figyelmeztetés: A visszatérő székrekedés szervi problémát sejtet. A túlzott és hosszú távú hashajtófogyasztás helyett forduljunk orvoshoz! Terhesek ne használjanak erős hashajtókat, pl.. szennát vagy rebarbarát! A terhesek inkább használjanak vajdiót. 3x10-20 csepp tinktúrát 100ml vízbe keverve. Ajánlott csökkent alkoholtartalmú tinktúrát használni: a tinktúraadaghoz egy csészébe kevés majdnem lobogó forró vizet öntünk és hűlni hagyjuk. Így az alkohol nagyrészt elpárolog, és nem okoz gondot.

FOLYADÉK-VISSZATARTÁS (ödéma) : A dagadt boka és felpüffedt kéz vagy arc terhességnél gyakori gond. A fejlődő magzat néha felborítja a vér fehérjeegyensúlyát, emiatt a várandós anya 5-6 l vizet is visszatarthat. Egyszerű vizenyőnél a fölös folyadék pihenés, szőlő-, spárga- vagy almafogyasztás, mérsékelt sófelvétel és enyhe vizelethajtó teák segítségével kiküszöbölhető.

Kukoricabajusz - és gyermekláncfű tea: ez az egyszerű vízhajtó tea segít megszabadulni a nem kívánt testfolyadéktól. a gyermekláncfű káliumban gazdag, a kukoricabajusz pedig nyugtatólag hat a húgyutakra.

Hozzávalók: 50g szárított gyermekláncfűlevél, 30g szárított kukoricabajusz ( Zea mays), 20g szárított tarackbúza- gyökértörzs (Agropyron repens), víz

Elkészítés: 1 Az összekevert herbát légmentesen záró edényben tartjuk.

                 2 kiskanál keveréket herbatea-csészébe vagy kis teáskannába teszünk, és egy csésze frissen forralt vízzel leöntjük. 10 perc múlva leszűrjük.

Adagolás: A tünetek megszűnéséig napi 2-3 x 1 csésze.

Figyelmeztetés: A fehérjevizelés baktérium okozta mérgezésre utal - további tünet a fejfájás és magas vérnyomás. Ha a boka duzzanata a pihenéstől sem lappad le, vagy ujjunk odahelyezve nyomot hagy, akkor sürgősen forduljunk orvoshoz!